+ PAPLAN töltetek szerint

Kényelmes álmokat kívánunk!

 

Az alvás az emberélet egyik legfontosabb tevékenysége. Sokan legyintenének erre a gondolatra, emiatt sajnos az alvás, az éjszakai pihenés körülményeinek a biztosítása a legtöbb embernél valahol hátul kullog a fontosság sorrendben.

 

Pedig azon túl, hogy az életünk egyharmadát éjszakai alvással töltjük – vagyis nem mindegy hogy mennyire érezzük komfortosan magunkat ilyen hosszú időn keresztül –, ezek az órák az egész napunkra, a külvilágban és az otthonunkban felmutatott minden teljesítményünkre kihatással vannak.

 

Mitől komfortosak az alváskörülmények?

 

Kezdjük a tágabb környezettel: kültérből jövő zajok és és fények nem csak az elalvást nehezítik meg, hanem az álom mélységét és folyamatosságát is megzavarhatják. Ha ezek nagy mértékben jellemzőek a hálószobánk külső környezetére, amennyire lehet igyekezzünk kirekeszteni őket. Hangszigetelő ablakok vagy a meglévő ablakra ragasztható szigetelő csíkok, black-out függönyök, szemkötők és füldugók széles választéka áll rendelkezésre az éjszaka nyugalmának biztosítására, de ha egyiket sem érezzük kényelmesnek vagy anyagilag elérhetőnek, keressünk más megoldást, de ne hagyjuk a kellemetlenségeket annyiban.

 

A hálószoba belseje következik: nagyon fontos, hogy a klíma ne legyen fojtogató. Vonatkozik ez arra, hogy ne legyen túlzsúfolt és rendetlen, ne legyen túl magas hőmérsékletre felfűtve (mélyebb és kiegyensúlyozottabb álmot garantál a 20 ºC körüli hőmérséklet), és alaposan szellőztessünk ki minden nap a lefekvést megelőzően.

 

Mitől érezzük magunkat jól az ágyban?

 

Annak, hogy az ágyban tartózkodásunk kellemes legyen számos előfeltétele van. Érdemes mind hálóruhának, mind ágyneműnek természetes anyagból való termékeket választani, hiszen az éjszakai izzadás eredményét ezek kiválóan felszívják és elvezetik a testünkről. Ilyeneket széles választékban találni a Billerbeck kínálatában.

 

A természetes anyagok alkalmazása azért is célszerű, mert a műszálas ágyneműk és pizsamák/hálóingek a forgolódás közben feltöltődhetnek, szikrázást idézhetnek elő, de az elektromos töltöttség is rossz irányba befolyásolja az életfolyamatokat.

 

Az egyik leglényegesebb paraméter az ágy, illetve azon belül is a matrac minősége. Hogy mitől jó a matrac, az sok vitát vált ki, összességében azonban mindenki egyetért abban, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény, és lehetőség szerint tartsa meg a gerinc természetes ívét.

 

Kellemes álmaink kulcsa a paplan

 

Nem is gondolnánk, hogy az éjszakai komfortérzet milyen sokban múlik azon, hogy mibe takarózunk. A paplan célja az, hogy elszigeteljen a külvilág hőmérsékletétől, és alatta minél jobban megtartsa a testünk melegét, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne fülledjen be alá a levegő, ne legyen melegünk.

 

A megfelelő paplan kiválasztása komoly és elmélyülést igényló feladat. Az anyaga, a töltete, a vastagsága, a súlya, a légáteresztő képesség, a nedvszívó képessége a különféle termékeknek mind-mind eltér és ezeket nekünk kell úgy összeválogatnunk, hogy egyedi paramétereinknek és kívánalmainknak megfeleljenek. Olvassunk, tájékozódjunk, szemezgessünk valódi vélemények közül, kérjük szakemberek segítségét, hiszen csak ez garantálja, hogy végül elégedettek legyünk a választásunkkal.

 

Paplanfajták

 

Az évszakoktól függően négyféle paplan típust különböztethetünk meg: nyári paplan, téli paplan, átmeneti paplan és négy évszakos paplan. A téli paplanok nem csak annyiban különböznek a nyári paplantól, hogy melegebbek, hanem a nedvszívóképességük is jobb, illetve jobban szellőznek, hiszen a forró nyári éjszakákon jóval nagyobb mennyiségű izzadság távozik a bőrünkről. Ugyanakkor a nyári paplan is kiválóan szigetel – ez esetben a meleg levegőtől választja el a testünket.

A négy évszakos paplanok általában két összepatentolható paplant tartalmaznak. Ezek közül az egyik meleg vagy normál, a másik vékony típus.

 

Mind a huzat, mind a töltet szempontjából megkülönböztethetünk természetes, illetve szintetikus alapanyagból készült paplanokat. A természetes alapanyagok bőrbarátak, ugyanakkor potenciális élőhelyei a környezetünkben élő mikroszkopikus élőlényeknek, amelyek allergiát okozhatnak. Szerencsére már erre is megvannak a megfelelő hatékony eljárások: a gyapjúpaplanok között is találhat gomba és allergének ellen kezelt, kiváló portaszító tulajdonságokkal rendelkező termékeket.

A gyapjú paplanok, illetve a pehely és toll paplanok nem tisztíthatóak olyan magas hőfokon, ezért például betegség után a fertőtlenítés nehézkesebb.

 

A természetes és szintetikus alapanyagok között a termékfejlesztéseknek köszönhetően manapság nincs már olyan nagy különbség. A szintetikus szálak között is vannak deklaráltan bőrbarát változatok, és mivel az atkák ezekben kevésbé telepednek meg, illetve bátran moshatóak magas hőfokon, ezért allergiásoknak és betegeknek ezeket ajánljuk inkább.

 

A paplanokhoz felhasznált alapanyagok

 

A természetes szálú paplan huzata többnyire szintén természetes szálból készül, általában 100% pamut vagy pamut szatén. A szintetikus paplanok huzata microfraser, amelynek előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy nem gyűrődik és bizonyos fokig kosztaszító.

 

Ami a tölteteket illeti: a tollpaplanok, illetve pehelypaplanok általában szürke és fehér lúdtollból, kacsatollból és libapehelyből készülnek. Gyakori, hogy keverve található bennük toll és pehely, pehely és len, illetve különféle állatok tollai. A különböző pehelypaplan termékeknél a pehely-arány minden esetben feltüntetésre kerül.

A pehelytöltet igen puha, nagyon meleg és feltűnően könnyű, ezért szívesen alkalmazzák gyermek ágynemű készítéséhez is.

 

A gyapjú paplanok nem csak kiváló hőmérséklettartásuk és puhaságuk miatt közkedveltek, hanem azért is, mert szálaiknak gyógyhatást tulajdonítanak. A lanolin és természetes gyapjúszálak ápolják a bőrt, és jótékonyan hatnak a különféle mozgásszervi betegségekre is. A gyapjúpaplanok stresszoldó és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

A paplan alatti hőmérséklet-szabályozás kiváló, a nedvességet hatékonyan szívják magukba (saját súlyuk 33%-ig!), majd száraz levegőn elpárologtatják, ezt hívjuk öntisztuló hatásnak.

 

A selyem-vadselyem töltetű paplanok kifejezetten a nyári időszakban tesznek nagyon jó szolgálatot, hiszen saját súlyuk közel felét képesek nedvesség formájában felszívni.

 

A természetes töltetű termékek közé tartoznak a bambusz-poliészter, pamut-poliészter, len-poliészter kevert szálú paplanok, amelyek könnyű kezelhetőségük, kiváló formatartásuk és rendkívül jó használati tulajdonságaik miatt közkedvelt termékek.

Billerbeck paplanok töltetek szerint.