Blog

Alvás világnapja

2024.03.14 16:51

Március 17. - Az alvás világnapja

Az alvás világnapja az Egyesült Államokból indult. Célja felhívni az emberek figyelmét az egészség, pihentető alvás, a nyugodtabb életmód összefüggéseire.

A pihenés és alvás kiemelkedően fontos része a mindennapoknak, mégis egyre rosszabbul alszanak az emberek.

Az alvás világnapja felhívja a figyelmet és népszerűsíti a kiegyensúlyozott, megfelelő idejű és minőségű alvást. Ilyenkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy napjaink rohanó világában mindenkinek szüksége van a pihenésre. Az alvás mindemellett az egészséges életmód egyik lefontosabb eleme is. Nagyon fontos, hogy nekünk megfelelő alváskörnyezetet alakítsunk ki. A számunkra ideális matracot válasszuk (táskarugós matracot, kókusz matracot, hideghab matracot). A párna melyen alszunk anatómiai szempontból is kell, hogy támogassa a pihenésünket, hiszen a nyak, a vállak ellazulása szempontjából fontos a megfelelő méret és forma választás. Az esztétika sem utolsó szempont. Legyünk igényesek az ágyneműhuzatunkra is. Nem csak az alapanyag szempontjából (pamut szatén huzatok, krepp ágyneműhuzatok, luxus mako szatén huzatok), hanem a mintázata is legyen számunkra kedves. Olyan színvilággal, melybe jól esik belefejküdni.

Miért az alvás a legfontosabb regenerációs módszer?

Mi történik alvás alatt a szervezetben?

A regenerációhoz lassú hullámú mély alvás szükséges. A sejtosztódás, a csontvelőben képződő sejtek, vörösvértestek, fehérvérsejtek a lassú hullámú, úgynevezett mély alvásban keletkeznek. Ilyenkor lecsökken a pulzus, lassul az anyagcsere és a légzés, nagyon szép lassú hullámokat látunk az EEG-n. Ha beáll a mélyalvás, a test nyugalmi állapotba kerül, ilyenkor van lehetősége a szervezetnek sejt szinten újraépülni.

Néhány szempont a nyugodt alvás érdekében:

  • Koffein és alkohol korlátozása
  • Testmozgás és aktív életmód
  • Rendszeres elalvási időpont
  • Kényelmes alvási környezet
  • Képernyőidő és használat csökkentés

MATRACOK    ÁGYNEMŰHUZATOK    PAPLANOK    PÁRNÁK