CafeAngel kávékapszulák

CAFEANGEL

Angyali kávé – Mennyei érzés!   A jó kávé titka: Szeretet és Szenvedély

Többek vagyunk, mint egyszerű kapszulás kávé.

Minőségi, 100% Robusta Uganda pörkölt kávé.

Kávékapszulákról általánosságban:

A kávékapszulák a modern kávéfogyasztás egyik legnépszerűbb és legkényelmesebb formájává váltak az utóbbi években. Ezek az apró, zárt edények tartalmazzák az előre kimért mennyiségű őrölt kávét, amelyet speciálisan a kapszulás kávéfőző gépekhez terveztek. A kávé kapszulák használatának egyszerűsége, gyorsasága és a különböző ízek széles választéka nagyban hozzájárultak a népszerűségük növekedéséhez.

A kávé kapszulák története

A kávé kapszulák története az 1980-as évekre nyúlik vissza, amikor az első ilyen rendszert az olasz Nespresso® cég fejlesztette ki. Az alapötlet az volt, hogy a felhasználók számára egy könnyen használható és gyors módszert kínáljanak a kiváló minőségű eszpresszó kávé elkészítéséhez otthon vagy az irodában. Azóta számos más cég is belépett a piacra, mint például a Tassimo®, a Dolce Gusto® és a Keurig®, mindegyik saját kapszula-rendszert fejlesztve ki.

A kávé kapszulák felépítése

A kávé kapszulák különböző anyagokból készülhetnek, beleértve az alumíniumot, a műanyagot és a biológiailag lebomló anyagokat. Az alumínium kapszulák például jól megőrzik a kávé frissességét és aromáját, mivel hermetikusan zártak és védik a kávét az oxigén és a nedvesség ellen. A műanyag kapszulák gyakran tartalmaznak egy speciális fóliát, amely szintén segít megőrizni a kávé minőségét.

A kávé kapszulák használata

A kávé kapszulák használata rendkívül egyszerű. A felhasználó csak behelyezi a kapszulát a kávéfőző gépbe, amely átszúrja a kapszula tetejét és alját, majd forró vizet nyom át rajta nagy nyomáson. Az eredmény egy gyors és egyszerű eszpresszó vagy más kávéital, amely mindig ugyanazt a minőséget biztosítja.

A kávé kapszulák előnyei

 1. Kényelem: A kapszulák előre kimért adagokban tartalmazzák a kávét, így nincs szükség az őrölt kávé méricskélésére vagy a kávéfőző gép tisztítására a használat után.
 2. Gyorsaság: A kávé elkészítése mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így ideális megoldás a rohanó mindennapokban.
 3. Állandó minőség: A kapszulák biztosítják, hogy minden csésze kávé ugyanolyan minőségű legyen, mivel a kávé mennyisége és tömörítése minden kapszulában azonos.
 4. Változatosság: Számos íz és típus közül lehet választani, beleértve az eszpresszót, a hosszú kávét, a cappuccinót, a lattét és még sok más változatot. Emellett vannak különleges ízesítésű kávék is, mint például a vaníliás, csokoládés vagy mogyorós kávé.

A fenntarthatóság és a jövő

A környezetvédelmi aggodalmak miatt egyre több kávégyártó vállalat fejleszt ki fenntarthatóbb kapszula-megoldásokat. Például vannak olyan biológiailag lebomló kapszulák, amelyek komposztálhatók, illetve alumínium kapszulák, amelyek újrahasznosíthatók. Emellett néhány cég visszagyűjtési programokat indított, ahol a felhasználók visszaküldhetik a használt kapszulákat újrahasznosítás céljából.

Összegzés

A kávé kapszulák a modern életstílus részévé váltak, kínálva a gyors, kényelmes és változatos kávéfogyasztás élményét. Bár vannak hátrányaik, különösen a környezeti hatásuk tekintetében, a gyártók folyamatosan dolgoznak fenntarthatóbb megoldásokon. A kávé kapszulák továbbra is népszerűek maradnak, különösen azok körében, akik értékelik a gyorsaságot és az állandó minőséget. Az innovációk és fejlesztések révén pedig várhatóan egyre környezetbarátabbá válnak, így hosszú távon is fenntartható választást kínálhatnak a kávékedvelők számára.

 

Robusta vagy arabica kávé?

Alapvetően két kávé csoportot különböztetünk meg, ROBUSTA és ARABICA.

 

Mi a különbség a kettő között?

A világon több mint 70 különböző kávé fajta létezik, de ezek közül jellemzően kétfélét termesztenek, a legnagyobb arányban, Robusta kávét és Arabica kávét.

 

A robusta kávé jellemzői:

Robusta kávéból készül a CafeAngel kapszulás kávé is.

A robusta kávék íze markánsabb, kesernyésebb. Ez adja meg a robusta kávé jellemzőjét, testességét, erősségét. Koffein tartalma 1,5-4%. Cserjéje napfény kedvelő. A robusta kávé termése koffeinben gazdagabb, és magát a növényt termeszteni is könnyebb, mint az arabica cserjét. A robusta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robusta kávé markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajtát az Egyenlítő mentén. A robusta kávé cserjéje erőteljes robusztus, akár a 8-10 méteres magassgot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 10-11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabica kávéé, viszont terméshozama magasabb. A robusta kávék íze markánsabb, kesernyésebb. Ez adja meg a robusta kávé jellemzőjét, testességét, erősségét. Koffein tartalma 1,5-4%. Cserjéje napfény kedvelő.

 

Az Arabica kávé jellemzői

A kávéfajták közül az arabica (Coffea arabica) a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica kávé. Az arabica a legrégebben ismert faj. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe.

A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeti tényezőivel szemben. A talaj minősége, az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind erőteljesen befolyásolja a kávé minőségét.

Az arabica ugyanakkor kevéssé ellenálló a különböző kártevőkkel, betegségekkel szemben. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az ereshez. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen ez a fajta rendelkezik a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Kevesebb koffeint tartalmaz, aromákban, ízvilágban gazdag.

Az arabica kávé jellemzői

 • Magasabb területeken, (900-2000 méteres) hegyvidékeken érzi jól magát
 • Nem kedveli a közvetlen napsütést
 • Érzékeny a kártevőkre és az időjárási szélsőségekre
 • Termésének koffeintartalma viszonylag alacsony (0,3-1,5%)
 • Íze gazdag különböző aromákban, kevésbé keserű és savas, mint a robustáé
 • Selymes ízvilágának köszönhetően jellemzően lágy (bécsi vagy francia) pörkölést alkalmaznak az arabicánál
 • A kávébab cukortartalma kb. duplája, zsírtartalma 60%-kal magasabb a robustáéhoz képest
 • Selymessége és lágy ízei miatt ideális alapanyag a cappuccinónak és a lattének
 • Az arabica kávé ára kétszerese a robustáénak